Czarka - dzień ceramiki i herbaty

WARSZTATY HERBACIANE

10.30 – 11.30
Ser w harmonii z herbatą – szukamy idealnego połączenia
Czy jesteście gotowi na połączenie sera i herbaty ... chavroux, camembert, brie, stilton,
cream cheese ... wszystkie czekają na herbatę! Język smaku to szukanie pojęć pozwalających zidentyfikować to, co smakujemy. Nauczymy się rozumieć profile smakowe herbaty oraz wpływ procesów produkcyjnych na smak herbaty. Porozmawiamy o tym jak smakujemy, porozmaiamy o zapachu, aromacie i smaku. Porównamy sery, różne łączenia składników oraz poznamy szereg narzędzi, które nam w
tym pomogą.

Prowadzenie: Martyna Kubiak (MarTeaNa – Kultura herbaty)
Cena: 45 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: martynakubiak@interia.pl

12.00 – 13.00
Twoja herbata mocy – poznaj sztukę mieszania herbat i ziół
Prowadzony aromatami ziół z polskich łąk oraz smakiem herbaty z Nepalu skomponujesz dla siebie wyjątkową mieszankę herbacianą. Twoja intuicja oraz wyobraźnia wraz z wiedzą i wskazówkami „Sela Herbals” oraz „One Cup of Tea” pozwolą Ci stworzyć „herbatę mocy”. Będzie to synergia himalajskiego wiatru ukrytego w herbacianych liściach i podlaskiego słońca odzwierciedlonego w ziołach. Przyjdź i stań się na chwilę kreatorem smaku i zapachu.

Prowadzenie: Aneta Romanowska (SELA Herbals) i Agata Ożarowska (One Cup of Tea)
Cena: 45 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: agataozarowska@gmail.com

13.30 – 14.30
Jak nie zmarnować herbaty - dobre parzenie i zero waste
Skąd wzięła się herbata? Czemu warto wybrać herbatę sypaną? Każdy z uczestników będzie mógł przygotować herbatę w ramach warsztatów w tradycyjnych naczyniach Chin i Japonii, oraz wziąć udział w tastingu porównawczym herbat zielonych z tych krajów.
Prowadzące zdradzą tajniki sztuki parzenia herbaty oraz możliwości wykorzystania liści herbaty w duchu zero waste.

Prowadzenie: Anna Brożyna (Piewcy teiny) i Jolanta Jona (Herbaciany Notes)
Cena: 40 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: anna.brozyna@piewcyteiny.pl

15.00 – 16.00
Kawowa alchemia w parzeniu herbaty
Ludzie dzielą się na dwa typy: tych, którzy lubią kawę i tych, którzy lubią herbatę? Nic bardziej mylnego! Rafał Ziąbka – zapalony herbaciarz, a od roku także miłośnik przelewów, pokaże Wam, jak wykorzystać kawowe wynalazki z XIX (syfon) i XXI wieku (aeropress) do herbacianych eksperymentów. Efekty bywają naprawdę zaskakujące!

Prowadzenie: Rafał Ziąbka
Cena: 30 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: rafal.ziabka@gmail.com

16.30 – 17.30
Matcha dla każdego!
Podczas tego warsztatu nauczysz się technik przygotowywania japońskiej sproszkowanej herbaty matcha. Cały instruktarz krok po kroku, z wykorzystaniem tradycyjnych akcesoriów przedstawi Tobie Instruktorka Ceremonii Matcha - Yukiko Okono. Poznasz metody doskonalenia piany i kremowości, a także zrozumiesz, w jaki sposób technika wpływa na smak i odczucie w ustach.
Warsztat w języku angielskim!

Prowadzenie: Yukiko Okono
Cena: 35 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: domjapon@gmail.com

WARSZTATY CERAMICZNE

11.00 – 12.00
RODZINNE LEPIENIE CZAREK DO PICIA HERBATY
Zapraszamy serdecznie na rodzinne lepienie czarek do picia herbaty. Naszym uczestnikom opowiemy o tym w jakich naczyniach pije się herbatę w różnych rejonach świata. Oprócz opowieści stworzymy unikatowe czarki. Zapraszamy do zabawy.
Wykonane naczynia zostaną osuszone i wypalone. Będą gotowe do odbioru z pracowni
Gliniana Kula ( Pl Waryńskiego 7 ) w zaproponowanym podczas spotkania terminie.

Wiek uczestników: od lat 5
Koszt: 35 zł .
Ilość osób: 12 osób

Zapisy: glinianakula@gmail.com

12.15 – 13.30
RODZINNE LEPIENIE KUBKÓW I FILIŻANEK
Zapraszam serdecznie na rodzinne lepienie naczyń do picia herbaty. Moim uczestnikom pokażę kilka przykładowych form, które następnie stworzymy razem. Wykonane naczynia zostaną osuszone i poszkliwione w pracowni po to, aby spełniały swoją funkcję użytkową. Będą gotowe do odbioru z pracowni Gliniana Kula ( Pl Waryńskiego 7 ) w zaproponowanym terminie.

Wiek uczestników; od lat 7
Koszt: 70 zł
Ilość osób: 12 osób

Zapisy: glinianakula@gmail.com

14.30 – 16.30
LEPIENIE WŁASNYCH CHAWANÓW
Zapraszam serdecznie na warsztat lepienia naczyń typu Chawan do picia herbaty MATCHA. Podczas spotkania opowiem o tym jak powstają naczynia typu Chawan i co je charakteryzuje. Wykonamy je tradycyjną metodą. Naczynia po wysuszeniu zostaną poszkliwione w temperaturze 1200 st po to, aby mogły spełniać swą funkcję użytkową. Chawany będą gotowe do odbioru z pracowni Gliniana Kula ( Pl Waryńskiego 7 ) w
zaproponowanym podczas spotkania terminie.

Koszt warsztatu: 120 zł.
Ilość osób: 10

Zapisy: Zapisy: glinianakula@gmail.com

Czarka - dzień ceramiki i herbaty

WARSZTATY HERBACIANE

10.30 – 11.30
Ser w harmonii z herbatą – szukamy idealnego połączenia
Czy jesteście gotowi na połączenie sera i herbaty ... chavroux, camembert, brie, stilton,
cream cheese ... wszystkie czekają na herbatę! Język smaku to szukanie pojęć pozwalających zidentyfikować to, co smakujemy. Nauczymy się rozumieć profile smakowe herbaty oraz wpływ procesów produkcyjnych na smak herbaty. Porozmawiamy o tym jak smakujemy, porozmaiamy o zapachu, aromacie i smaku. Porównamy sery, różne łączenia składników oraz poznamy szereg narzędzi, które nam w
tym pomogą.

Prowadzenie: Martyna Kubiak (MarTeaNa – Kultura herbaty)
Cena: 45 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: martynakubiak@interia.pl

12.00 – 13.00
Twoja herbata mocy – poznaj sztukę mieszania herbat i ziół
Prowadzony aromatami ziół z polskich łąk oraz smakiem herbaty z Nepalu skomponujesz dla siebie wyjątkową mieszankę herbacianą. Twoja intuicja oraz wyobraźnia wraz z wiedzą i wskazówkami „Sela Herbals” oraz „One Cup of Tea” pozwolą Ci stworzyć „herbatę mocy”. Będzie to synergia himalajskiego wiatru ukrytego w herbacianych liściach i podlaskiego słońca odzwierciedlonego w ziołach. Przyjdź i stań się na chwilę kreatorem smaku i zapachu.

Prowadzenie: Aneta Romanowska (SELA Herbals) i Agata Ożarowska (One Cup of Tea)
Cena: 45 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: agataozarowska@gmail.com

13.30 – 14.30
Jak nie zmarnować herbaty - dobre parzenie i zero waste
Skąd wzięła się herbata? Czemu warto wybrać herbatę sypaną? Każdy z uczestników będzie mógł przygotować herbatę w ramach warsztatów w tradycyjnych naczyniach Chin i Japonii, oraz wziąć udział w tastingu porównawczym herbat zielonych z tych krajów.
Prowadzące zdradzą tajniki sztuki parzenia herbaty oraz możliwości wykorzystania liści herbaty w duchu zero waste.

Prowadzenie: Anna Brożyna (Piewcy teiny) i Jolanta Jona (Herbaciany Notes)
Cena: 40 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: anna.brozyna@piewcyteiny.pl

15.00 – 16.00
Kawowa alchemia w parzeniu herbaty
Ludzie dzielą się na dwa typy: tych, którzy lubią kawę i tych, którzy lubią herbatę? Nic bardziej mylnego! Rafał Ziąbka – zapalony herbaciarz, a od roku także miłośnik przelewów, pokaże Wam, jak wykorzystać kawowe wynalazki z XIX (syfon) i XXI wieku (aeropress) do herbacianych eksperymentów. Efekty bywają naprawdę zaskakujące!

Prowadzenie: Rafał Ziąbka
Cena: 30 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: rafal.ziabka@gmail.com

16.30 – 17.30
Matcha dla każdego!
Podczas tego warsztatu nauczysz się technik przygotowywania japońskiej sproszkowanej herbaty matcha. Cały instruktarz krok po kroku, z wykorzystaniem tradycyjnych akcesoriów przedstawi Tobie Instruktorka Ceremonii Matcha - Yukiko Okono. Poznasz metody doskonalenia piany i kremowości, a także zrozumiesz, w jaki sposób technika wpływa na smak i odczucie w ustach.
Warsztat w języku angielskim!

Prowadzenie: Yukiko Okono
Cena: 35 zł/os
Ilość miejsc: 10
Zapisy: domjapon@gmail.com

WARSZTATY CERAMICZNE

11.00 – 12.00
RODZINNE LEPIENIE CZAREK DO PICIA HERBATY
Zapraszamy serdecznie na rodzinne lepienie czarek do picia herbaty. Naszym uczestnikom opowiemy o tym w jakich naczyniach pije się herbatę w różnych rejonach świata. Oprócz opowieści stworzymy unikatowe czarki. Zapraszamy do zabawy.
Wykonane naczynia zostaną osuszone i wypalone. Będą gotowe do odbioru z pracowni
Gliniana Kula ( Pl Waryńskiego 7 ) w zaproponowanym podczas spotkania terminie.

Wiek uczestników: od lat 5
Koszt: 35 zł .
Ilość osób: 12 osób

Zapisy: glinianakula@gmail.com

12.15 – 13.30
RODZINNE LEPIENIE KUBKÓW I FILIŻANEK
Zapraszam serdecznie na rodzinne lepienie naczyń do picia herbaty. Moim uczestnikom pokażę kilka przykładowych form, które następnie stworzymy razem. Wykonane naczynia zostaną osuszone i poszkliwione w pracowni po to, aby spełniały swoją funkcję użytkową. Będą gotowe do odbioru z pracowni Gliniana Kula ( Pl Waryńskiego 7 ) w zaproponowanym terminie.

Wiek uczestników; od lat 7
Koszt: 70 zł
Ilość osób: 12 osób

Zapisy: glinianakula@gmail.com

14.30 – 16.30
LEPIENIE WŁASNYCH CHAWANÓW
Zapraszam serdecznie na warsztat lepienia naczyń typu Chawan do picia herbaty MATCHA. Podczas spotkania opowiem o tym jak powstają naczynia typu Chawan i co je charakteryzuje. Wykonamy je tradycyjną metodą. Naczynia po wysuszeniu zostaną poszkliwione w temperaturze 1200 st po to, aby mogły spełniać swą funkcję użytkową. Chawany będą gotowe do odbioru z pracowni Gliniana Kula ( Pl Waryńskiego 7 ) w
zaproponowanym podczas spotkania terminie.

Koszt warsztatu: 120 zł.
Ilość osób: 10

Zapisy: Zapisy: glinianakula@gmail.com

...

Zobacz także

Zobacz także

2020-03-01

Czarka - dzień ceramiki i herbaty

Kiedy? 1 marca, godz. 10.00 - 18.00
Prowadzący
Cena 30-120 zł
Ilość miejsc