Taste Film Festival
UE

Taste Film Festival – wgryź się i zobacz!

Już tego lata zapraszamy na prawdziwą filmową i kulinarną ucztę! Taste Film Festival potrwa od 10 czerwca do 26 sierpnia 2021, a w jego ramach planowane są cztery pokazy realizowane co 3-4 tygodnie. Wydarzenia obejmować będą prezentację wartościowych artystycznie i trudnych do zobaczenia gdzie indziej filmów oraz panele dyskusyjne, rozmowy z twórcami i bohaterami fabuły oraz degustacyjne kolacje inspirowane filmami. Gotowi na fuzję gatunków i smaków? Zapowiada się naprawdę pysznie!

Najbliższe spotkanie

26 sierpnia

21:30 KINO PLENEROWE | wstęp wolny

Powrót Do Korzeni I-III, reż. Bartosz Dziamski.
Głównym założeniem jest odkrywanie dawnych smaków, kulinarna podróż do różnych okresów życia człowieka, powrót do podstaw – technik, narzędzi i prezentacji dań. Powrót do tradycji może być czymś inspirującym i ożywczym, określającym gastronomię przyszłości.

18.30 KINO KULINARNE + KOLACJA | seans biletowany

Eksperci: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Patryk Dziamski, Rafał Bernatowicz
Prowadzący: Maciej Nowak
Pairing: Piotr Pietras

KUP BILET NA WYDARZENIE 

Idea programu

Dzięki połączeniu działań restauracji Concordii Taste z Concordią Design, Fundacją Vox Artis oraz miastem Poznań poznamy wyśmienite kino i odkryjemy niezwykłą kuchnię! Dodatkowo Film Taste Festival zakłada dwa warianty pokazów dopasowane do temperamentu i oczekiwań odbiorców:

SEANS I - BILETOWANY
Odbywać będzie się we wnętrzach Concordia Design o 18:30. Po nim najlepsi Polscy Szefowie Kuchni oraz Sommelierzy przygotują w Conordia Taste degustacyjną kolację wraz pairingiem win.
Wydarzenie towarzyszące

SEANS II W ramach OTWARTEGO KINA PLENEROWEGO
Odbywać będzie się na Przystani przed Concordia Taste o godzinie 21.30. WSTĘP WOLNY Zapraszamy


Menu festiwalu
10.06 Lokalny Sekret
08.07 Kobieca Fuzja
29.07 Królewska Uczta
26.08 Historyczne Co Nieco

KUP BILETY NA WYDARZENIE

4 seanse

Otwarte kino plenerowe

W ramach spotkania: prelekcja ekspercka, panel dyskusyjny

Wyśmienite kino

Wydarzenie towarzyszące

Doskonała kuchnia oraz profesjonalny pairing win

Tematyka spotkań

Zapisz się na wydarzenie

Partnerzy i eksperci

PKO Bank Polski

Od 100 lat PKO Bank Polski codziennie dostarcza swoim klientom rozwiązania finansowe, dlatego rozumie potrzeby Polaków i polskich firm. Konsekwentnie zmienia się, inwestuje w rozwój i odpowiedzialnie wdraża nowoczesne technologie, aby umożliwić klientom wygodne zarządzanie finansami w każdym miejscu i czasie. Bank jest dumny ze swojej historii i polskich korzeni.

PKO Bank Polski chce nadal mieć pozytywny wpływ na Polskę – ludzi, firmy, kulturę i środowisko. Jako jeden z największych banków w Europie Środkowej i Wschodniej odpowiedzialnie dba o interesy akcjonariuszy, klientów, pracowników i społeczności lokalnych.

TOM-GAST

Dwadzieścia lat doświadczenia w ciągle ewoluującej branży gastronomicznej nauczyło nas kształtować relacje biznesowe oparte na zaufaniu. Nasza oferta bazuje na grupie wyselekcjonowanych przez nas producentów, których jesteśmy wyłącznymi dystrybutorami w Polsce. Jesteśmy przekonani, że nasze produkty zadowolą oczekiwania najbardziej wymagających profesjonalistów. Satysfakcja ponad pięciu tysięcy restauratorów i hotelarzy pokazuje, że dobrze rozumiemy ich potrzeby.

TGhome

Kuchnię domową i restauracyjną łączy wiele aspektów. Jednym z nich jest leżące u ich podstaw pragnienie dostarczenia gościom kompletnego i godnego zapamiętania doświadczenia kulinarnego. Jako TGhome ciągle pracujemy nad tym, by stworzyć niepowtarzalną atmosferę wokół stołu, serca domu. Jedz, spotykaj się z najbliższymi, smakuj życie!

Rafał Niewiarowski

Jest autorem projektu kulinarnego, w którym wraz z najlepszymi chefami podróżują w czasie, gotując w technikach z danej epoki życia człowieka na Ziemi. Każde z wydarzeń łączy jeden cel: odkrywanie dawnych smaków, reinterpretacja tradycyjnych receptur, kulinarna podróż do różnych okresów życia człowieka, powrót do podstaw i prostoty, na przekór niebezpiecznej tendencji obserwowanej w dzisiejszej gastronomii. Powrót do tradycji może być czymś inspirującym i ożywczym, określającym gastronomię przyszłości. Prostota, która ustępuje dzisiaj teksturom i pęsetom, jest niezmiennie głównym przesłaniem mojego projektu - dla obecnych i kolejnych pokoleń kucharzy i szefów.

Adam Chrząstowski

Związany z szeregiem wyjątkowych miejsc na kulinarnej mapie Polski i świata: Some Place Else i Lalka (Hotel Sheraton Warsaw, 1996-2000), Hunters i Tropicana (Troy Group, Szanghaj, 2001-2003), kuchnia Hotelu Rialto w Warszawie (od 2003 roku), Ancora (Kraków, 2007-2014), Ed Red (Kraków, Warszawa, 2014-2019) i obecnie, od lipca 2020 roku dyrektor kulinarny Hotelu Arłamów. W 2011 roku wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. W 2018 wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów. Od 2018 President Bocuse d’Or Academy Poland. Związany z telewizją Kuchnia+. Felietonista Food Service, autor bloga adamchrzastowski.natemat.pl i współautor książki “Gościnność od Kuchni”

Tomasz Deker

Choć pochodzi z Poznania, już od kilkunastu lat zawodowo i prywatnie związany jest z Trójmiastem. Jest medalistą mistrzostw świata w zakresie cukiernictwa, laureatem prestiżowej nagrody Prix Du Au Chief Patissier 2020, wykładowcą w akademiach kulinarnych i bez wątpienia jednym z najbardziej znanych cukierników trójmiejskich. Praliny "od Dekera" serwowane są jako poczęstunek na każdych światowych targach, w których udział bierze miasto Sopot.

Adam Adamczak

Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Był finalistą 4. edycji Top Chef. Swoją prawdziwą przygodę z gotowaniem rozpoczął w restauracji Concordia Taste w Poznaniu na stanowisku kucharza. Po niespełna roku został zastępcą szefa kuchni, a po dwóch latach objął stanowisko Szefa Kuchni tej restauracji. Zdobył też I. miejsce w konkursie magazynu kulinarnego „Kuchnia” jako Kucharz odkrycie roku 2012. Przygotowywał kolacje na Festiwalu Trans Atlantyk – Cooking up. Brał też udział w kolacji Wine & Food Noble Night 2014. W swojej restauracji Oskoma serwuje autorskie menu.

Patryk Dziamski

Szef kuchni, doradca kulinarny nastawiony na odkrywanie nowych trendów kulinarnych. Właściciel Dziamski Concept Rest, który z powodzeniem otwiera i oddaje gotowe projekty gastronomiczne w całej Polsce. Od 6 lat zaangażowany w nauczanie praktyczne w szkołach o profil gastronomicznym. Współorganizator i menager wielu wydarzeń gastronomicznych takich jak: Kino Kulinarne Transatlantk, Pop Up restauracja, Poznańscy Kucharze Razem, Strefa Live Cooking podczas konferencji Rentowna Restauracja oraz strefa Smarten podczas Mazury Ho Re Ca. Felietonista w najbardziej poczytnych tytułach prasy branżowej.

Rafał Bernatowicz

Znany w mediach społecznościowych jako BernOnTable, choć skończył szkołę rzemiosła artystycznego, z technologii drewna zaliczając pracę dyplomową na piątkę, z początku nie chciał się zajmować tym, z czego dzisiaj słynie. Pasja do drewna wróciła po latach. Rafał ostrzegł rodzącą się modę na oryginalność w ekskluzywnych restauracjach. Na nietypowych eleganckich deskach, w miejsce talerzy, zaczęto serwować jedzenie.

Maciej Nowak

Animator kultury. Krytyk teatralny i kulinarny, dziennikarz telewizyjny, publicysta. Teatrolog, dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu i najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów „Podróże kulinarne Macieja Nowaka”, które były publikowane w „Gazecie Wyborczej”.

SMAKI WARTE POZNANIA

Natalia miłośniczka zdrowej kuchni oraz aktywnego trybu życia i podróży, podczas których nie tylko poszerza własne horyzonty, ale i odkrywa nowe, niebanalne pomysły, również te kulinarne. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu o kierunku dietetyka kliniczna. Zawodowo udziela indywidualnych porad dietetycznych, organizuje warsztaty, wykłady oraz szkolenia. Prywatnie kocha kino, taniec i architekturę dużych miast.

Jarosław Dumanowski

Historyk czasów nowożytnych specjalizujący się w historii kultury, kulturowej historii kuchni i jedzenia, kontaktach polsko-francuskich oraz profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Studiował historię na UMK i uniwersytecie Angers we Francji, uczęszczał na seminaria Jeana-Louisa Flandrina z historii wyżywienia w École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) w Paryżu. Specjalizował się najpierw w historii społeczno-gospodarczej i regionalnej, potem w historii kultury materialnej i wreszcie w historii jedzenia, kuchni i literatury kulinarnej. CzłonkKlubu Szefów Kuchni.

Maciej Nowicki

Odtwórca historycznych smaków, artysta dbający zarówno o koncept, formę, jak i treść kulinarnego dzieła. Od zawsze interesował się nowoczesną kuchnią europejską, a od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Pasję kulinarną łączy z zamiłowaniem do historii, którą studiował na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Tam też mierzył się z problemami jej interpretacji pod okiem wybitnego historyka kulinariów Jarosława Dumanowskiego, z którym współpracuje do dziś. W muzeum w Wilanowie prezentacje Macieja Nowickiego spotkały się z najwyższym uznaniem europejskich ekspertów uczestniczących w międzynarodowych programach dotyczących historycznych obyczajów, architektury i sztuki oraz badaczy z ośrodków naukowych zajmujących się kulturą kulinarną.

FILMS for FOOD

To firma dystrybucyjna która łączy świat filmu z kulinariami. Koncentrując się na tematyce jedzenia i towarzyszących mu rytuałach twórcy FILMS for FOOD chcą rozwijać kulturę kulinarną w Polsce – a film traktują jako narzędzie edukacji i nośnik zmian społecznych.

FILMS for FOOD to pokazy najlepszych filmów kulinarnych (dokumentalnych i fabularnych) oraz spotkania z ekspertami, szefami kuchni, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i naukowcami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne, czy rozmaite działania artystyczne.

Olga Badowska

Dziennikarka i redaktorka kulinarna. Prowadziła jeden z pierwszych klubów kolacyjnych w Polsce, a z grupą artystyczną MASH/HER/DIP robiła performansy kulinarne w kraju i za granicą. Była wicenaczelną magazynu „Kuchnia”, współtworzyła stronę Mlask poświęconą kulturze kulinarnej, dziś wicenaczelna magazynu USTA. Współorganizowała Terroir Warsaw – międzynarodowe forum dla szefów kuchni i kulinarnych aktywistów. Lubi opowiadać historie ludzi, którzy stoją za jedzeniem. Wraz z Bartoszem Dziamskim wyprodukowała filmy „Kucharz pałacowy” oraz „Fundamenty”.

Jakub Kasprzak

Zwycięzca polskich eliminacji konkursu Bocuse dor, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie należy do grupy szefów nieugięcie dążącym do perfekcji. Wiernie oddany pasji tworzenia wysublimowanych dań jest niewątpliwie ambasadorem nowoczesnej kuchni z mocnymi akcentami kuchni tradycyjnej. Każde danie traktuje z jego własną wyszukaną wrażliwością. Kuchnia Jakuba to nic innego jak równowaga dwóch światów: nowoczesnego połączenia smaków oraz francuskiej filozofii gotowania, wyniesiona od samego Poula Bocuse'a pod którego skrzydłami Jakub szkolił się w roku 2008. Miłośnik mieszanki stylów kulinarnych swą wiedzę zdobywał m.in. w Kanadzie, USA, Grecji, Norwegii. Inspiracji poszukuje nie tylko w niezliczonych książkach, programach kulinarnych , ale przede wszystkim w podróży kulinarnych. Smaki z podróży inspirują ale to rodzinna kuchnia Polska najbardziej inspiruje i pobudza zmysły.

Tomasz Grabski

Wywodzi się z pokolenia kucharzy, którzy uczyli się poprzez praktykę, poznając smaki i tajemne triki doświadczonych szefów kuchni w różnych regionach świata. Mając niespełna 20 lat, wyruszył w swoją pierwszą podróż kulinarną do Francji. Dwa lata spędził, jeżdżąc po kraju, poznając lokalne wyroby i ich produkcję. Hołduje prostym i wyraźnym smakom, które nawiązują do tradycji kuchni staropolskiej i technik francuskiej sztuki kulinarnej. Uwielbia szeroko pojęty street food. Przez 3 lata prowadził swój biznes foodtruck’owy, w którym przyrządzałem autorskie kanapki ze świeżo wędzoną szarpaną wieprzowiną.

Tomek Jakubiak

Kucharz i dziennikarz kulinarny. Gospodarz popularnych programów "Jakubiak w sezonie" i "Jakubiak lokalnie" w telewizji kuchnia+. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.

Bartosz Dziamski

Fotograf, filmowiec. Założyciel poznańskiego studia fotograficznego i filmowego, skupiające się głównie na tematyce kulinarnej. Pracuje nad autorskimi projektami fotograficznymi i filmowymi. Jest laureatem konkursów fotografii prasowej, m.in. BZ WBK Press Foto 2005, Wielkopolska Press Photo 2005 i 2012, VI edycji Konkursu Marszałka Województwa Wielkopolskiego 2005. Publikował m.in. w polskim wydaniu „Newsweeka”, „Przekroju”, „Forbes’a”. Jednym z ważniejszych osiągnięć filmowych, jest nagranie i wyprodukowanie wraz z wydawnictwem Mlask, krótkometrażowego filmu dokumentalnego o Macieju Nowickim, szefie kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Film trafił do oficjalnej selekcji festiwalu Hungry w Szwecji, festiwalu filmów kulinarnych Devour w Wolfville w Nowej Szkocji, wyświetlany był w polskich kinach w ramach cyklu FILMS for FOOD. Wkrótce pojawi się również na kilkuoficjalnych selekcjach zagranicznych festiwali filmowych.

Katarzyna Daniłowicz

Z wykształcenia architekt, od 6 lat związana z gastronomią, obecnie szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu. Jest pierwszą kobietą, która wygrała polską edycję „Top Chefa”. Wyróżniona przez Gault&Millau Polska tytułem Kobiety Szefa 2016 roku. Laureatka wielu konkursów kulinarnych, m.in. : Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, Trendy Chef, Kulinarny Rajd Mistrzów, Primerba Cup, Kulinarny Puchar Polski. Gotowanie jest dla niej jest dziedziną sztuki, jedną z najbardziej kompletnych i angażujących wszystkie zmysły. Jej dania to niemalże artystyczne dzieła, które wyróżnia wielowymiarowa, doskonała kompozycja smaków, kolorów i faktur.

Jakub Gutek

Dziennikarz kulinarny i kucharz amator, współpracuje m.in. z magazynami „Food Service” i „Zwierciadło”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę FILMS for FOOD, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich dyskusje, kolacje, degustacje. Na codzień pracuje w Kinie Muranów w Warszawie. Pasjonat kulinarnych podróży.

Skontaktuj się z nami!

Tomasz Tarkowski

Subscribe to our newsletter